Az MTA ÖK is részt vesz a Föld Napja - IV. Tudományfesztivál rendezvényen

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) jelentős programokkal jelenik meg a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében (1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.) e tudományt népszerűsítő rendezvényen, számos érdekes előadást tartva a színpadon és személyes beszélgetésekkel, változatos bemutatókkal saját standon. Izgalmas játékokkal bemutatkozik a Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) is, mely az MTA ÖK és az ország csodás élőmúzeuma, kincsestára.

Kutatóközpontunk fő feladata a biológiai sokféleség magas színvonalú kutatása. Mind a szárazföldi, mind a vízi élővilág megismerésére, megismertetésére, és fontosságának bemutatására törekszünk. Különböző tudományágakban folyó kutatásoknak adunk otthont, elsősorban az ökológiának, botanikának és hidrobiológiának. Ezekbe kaphat betekintést a rendezvényre ellátogató közönség.

Minden generációnak kínálunk tartalmas szórakozást. Standunkon megismerkedhetnek a Duna élővilágának kutatásaival, a dunavirág titkaival, a Duna Expedíció eredményeivel, a mindent elárasztó vízi élőlényekkel. Megismerhetik a gombák, gyógynövények, zuzmók világát, beleshetnek a méhek rejtelmes életébe vagy megtudhatják, hogyan nyerjük ki a virágok illatát.
Előadásainkat hallgatva beavatást nyerhetnek ifjú kutatóink érdekes tevékenységeibe vagy a természetfotózás titkaiba. A Föld Napjához kapcsolódva tudományos, de közérthető témákat érintünk a magbanktól a természet alkalmazkodó képességéig, az invazív növények veszélyességétől a talajban zajló létfontosságú folyamatokig. A pénteki előadásblokkunkat Vida Gábor akadémikus, intézetünk volt igazgatója, az ökológia doajenje zárja, aki a globális ökológiai problémák emberiséget nagymértékben érintő szempontjait mutatja be.

Előadások április 24-én:

17.00-17.15 Kutszegi Gergely (MTA ÖK ÖBI): Egy mikológus pályakezdése Magyarországon
17.40-18.00 Lengyel Attila (MTA ÖK ÖBI): Miért választottam a növényökológiát?
Potyó Imre (MTA ÖK DKI): A kutató, aki sose hagyja otthon a fényképezőgépét

Előadások április 25-én:

16.00-18.00 sorrendben:
Botta-Dukát Zoltán (MTA ÖK ÖBI): Idegenek, de nem a Marsról - Invázió a közvetlen közelünkben
Puky Miklós (MTA ÖK DKI): Kiszorítósdi a víz alatt: invazív élőlények a Dunában
Kovács-Hostyánszki Anikó (MTA ÖK ÖBI): Méhek és virágok intim kapcsolata
Halász Krisztián (MTA ÖK ÖBI): Hogyan működik egy őshonos növényeink számára létesített génbank?
Lelleiné Kovács Eszter (MTA ÖK ÖBI): Gondolatok az élet alapját jelentő anyaföldről, a talajban zajló folyamatokról
Czucz Bálint (MTA ÖK ÖBI): Élővilág és éghajlatváltozás - Képes alkalmazkodni a természet?
Vida Gábor akadémikus: Meg kell-e mentenünk a Földet, vagy inkább mi vagyunk nagyobb veszélyben?

Stand 24-én 9 órától:

gyógynövények világa, virágillat tárolás, méhek a mikroszkóp alatt, természetfotózás praktikái, Duna expedíció, gombakutatás, növényökológia

Stand 25-én 9 órától:

zuzmók különleges világa, magbank bemutató, invazív élőlények vizeinkben, a talaj titkai mindkét napon: aquaterráriumok, preparátumok (Duna élővilágának bemutatója), állatnyomok, kéregfelismerő játék és további izgalmas feladványok a botanikus kertből

A PROGRAMOK INGYENESEK

További információ: Kovács Ágnes kommunikációs munkatárs +36/30-655-0183, kovacs.agnes@ecolres.hu , https://ecolres.hu/ 2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.