Nemzetközi kongresszus a természeti értékek megmentéséért

Kutatók, természetvédő szakemberek és független természetvédelmi szervezetek részvételével rendezik meg idén augusztus 2. és 6. között a 4. Európai Természetvédelmi Biológiai Kongresszust, amely egyben a 27. világszintű konferenciának számít ebben a témakörben. A franciaországi Montpellier-ben rendezendő szakmai rendezvény célja, hogy bemutassa a világban éppen zajló vagy még csak tervezési szakaszban lévő programokat, beszámoljon az új kutatásokról és azok eredményeiről, valamint a résztvevők megismerhessék a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a világ számos táján tett erőfeszítéseket.

Az eredmények bemutatásán túl ez egy fantasztikus lehetőség arra is, hogy a kutatók, a természetvédők, a diákok és a döntéshozók is megismerhessék egymást ezen csodás európai városban. Épp ezért a szervezők a természetvédelem területén dolgozó szakembereket, újságírókat, aktivistákat, kutatókat egyaránt várják, hogy vegyenek részt a fórumon. A rendezvény kulcs-mondandója és egyben címe a „Biodiverzitás-küldetés”. Az eseményre a tervek szerint ismét a világ számos országából várnak a tág értelemben vett témában érintett szakembereket. A biológiai sokféleség megőrzése ma már nem választható el az élet és a gazdaság számos területétől, így nem is kérdés, hogy komoly társadalmi-gazdasági fontossággal is bír. Az átfogó sikerek eléréséhez a problémát komplexen kell kezelni, a kutatástól kezdve a végrehajtáson át egészen annak megismertetéséig. Az augusztusi fórum ezen komplexitást mutatja be hasznos példákon keresztül, amely lehetőséget ad a szakemberek és döntéshozók számára a szorosabb párbeszéd kialakításához.

Montpellier városa Dél-Franciaországban van a Földközi tenger mellett, számos nemzeti park közelében és így igazi forró pontja az európai biodiverzitásnak is, miközben a biológiai kutatások egyik fontos központja is Montpellierben, valamint a Languedoc-Roussillon régióban működik.

A kongresszus fő szervezője a Society for Conservation Biology (SCB, magyarul Természetvédelmi Biológiai Társaság), amely egy nemzetközi szakmai szervezet. Célja a biológiai sokféleség fennmaradásával, elvesztésével és helyreállításával kapcsolatos jelenségek tudományos kutatásának előmozdítása. A Társaság tagsága a biológiai sokféleség megőrzésével és tanulmányozásával foglalkozó emberek széles körét foglalja magában: a világszerte tevékenykedő állami és civil természetvédelmi szakemberekből, tanárokból és diákból áll össze a több, mint ötezer fős tagság. A Montpellierben működő Agropolis International is részt vesz a kongresszus szervezésében, amely egyrészt a francia kormány, másrészt helyi hatóságok támogatását élvezi és csaknem 30 kutatóközpont és felsőoktatási intézmény a tagja. 2700 kutató, oktató és 600-nál több PhD tanuló vesz részt a munkájában, akik a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a biodiverzitás és környezetvédelem területén kutatnak, különleges figyelemmel a mediterrán és a trópusi régióra. További szervező a Fondation pour la Recherche sur la Biodiversité (FRB, magyarul Biodiverzitás Kutatásáért Alapítvány) nevű francia alapítvány, amely a kutatók és a társadalom résztvevői közötti munkát próbálja összehangolni és szervezni.

Itt olvashatók további információk angol nyelven.

A Society for Conservation Biology honlapja pedig itt található.

Bilkei Bora