Tízmillió emberre jut ezerötszáz hód

Vajon tényleg akkorára nőtt a hódok populációja, hogy vadászhatóvá kell nyilvánítani őket?

(Fotó: egy hód közvetlenül a visszatelepítés előtt.)

Ma Magyarországon a legfontosabb ökoszisztéma mérnök a Homo sapiens - ez a faj alakítja át legjobban a környezetét. Populációja a pontos, minden egyedre kiterjedő monitorozásnak köszönhetően jól ismert. A KSH legutóbbi népszámlálása szerint „2011. október 1-jén Magyarország lakónépessége 9 937 628 fő volt” (Központi Statisztikai Hivatal 2013) – azaz majdnem tízmillió egyed. Ez a szám négy nagyságrenddel nagyobb, mint a nemrég visszatelepített, szintén ökoszisztéma mérnök Castor fiber-é. Czabán Dávid, a Kaposvári Egyetem kutatója, aki régóta részt vesz az állományuk felmérésben, 1000-1500-ra becsüli a jelenlegi magyar hódállományt (Bajomi 2014).

A két faj, úgy tűnik, nehezen fér meg egymás mellett: mérnöki tevékenységük zavarja egymást. A Homo sapiens a hangyákhoz hasonlóan valódi társas lény, társadalma szintén „kasztokra” oszlik. Az „erdészek kasztja” a hódok által kidöntött fákra panaszkodik az „újságíró kaszt” tagjainak, míg a „vízügyes kaszt” a gátakban okozott károkat kifogásolja. A hódok visszatérte a „természetvédő kasztnak” köszönhető. Ennek ellenére mostanában már az ő köreikben is felmerült, hogy ha tovább nő a hódok egyedszáma, akkor előbb utóbb a „vadász kaszt” közbelépésére lesz szükség.

Kérdés, hogy ha tízmillió ember tevékenységét elviseli a magyarországi ökoszisztéma, akkor miért nem lehet együtt élni ezerötszáz hóddal?

Bajomi Bálint

Felhasznált irodalom:

Bajomi, B. (2014): Cickányfüttyök a sötétben. Interjú Czabán Dáviddal. Élet és Tudomány, LXIX 16. sz.: 492-493 o. Elérhető a http://www.eletestudomany.hu/cickanyfuttyok_a_sotetben internet-címen. Megtekintve: 2014. május 20.
Központi Statisztikai Hivatal (2013): 2011. évi népszámlálás. 3. Országos adatok. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest. Elérhető a http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepsz2011/nepsz_03_00_2011.pdf internet-címen. Megtekintve: 2014. május 20.