Újabb jelentős előrelépések a lápi póc védelme kapcsán

A Tavirózsa Egyesület 2008-ban indította el a Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogramot, melynek fő célja egy halfaj, a fokozottan védett lápi póc európai állományainak védelme és gyarapítása.

A programról itt olvasható egy áttekintés. Az ENSZ által meghirdetett Biodiverzitási Évtized (2011-2020) szellemében, a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Programjának támogatásával 2013-2014 folyamán újabb jelentős előrelépések történtek a program megvalósítása során, melyek dióhéjban a következők:
-2013 októberében létrehozták a 8. sz. Illés-tavat a Szadai Mintaterületen, melybe a többi Illés-tóhoz hasonlóan szükség esetén hazánk más területeiről menthetők veszélybe került, ritka lápi halak (a pócon kívül pl. a védett réticsík és kurta baing, vagy a széles kárász is),
-2014 tavaszán a Szent István Egyetem (SZIE) Halgazdálkodási Tanszékén dr. Müller Tamás vezetésével ismételten sikerrel szaporították a lápi pócot. Későbbi szaporításokhoz spermamélyhűtést is végeztek, melynek módszerét a tanszéken dolgozták ki. Az előnevelt halakat május-június folyamán a 7. sz. Illés-tóba telepítették (270 példány, 67,5 millió Ft természetvédelmi értékben),
-Az egyetemen speciális ívatótálcát fejlesztettek ki. Ennek lényege, hogy a szaporításhoz nem kell a tavakból a laboratóriumba elszállítani a halakat, hanem a terepen befogott egyedek a megfelelő előkezelést követően a vízbe rakott, ketrecben elhelyezett ívatótálcára rakják le ikráikat. Az ívást követően a vizekből így csak a megtermékenyített ikrákat kell elszállítani, mely egyszerűbb, és kisebb kockázattal jár a halak szállításához képest.
-2014 júniusában természetes lápi póc élőhelyek halfaunisztikai állapotfelmérését végezték el a szakemberek a Dunántúlon. A Sárréten (Nádor-csatorna) és a Ferencmajori-tavaknál (Tata mellett) – a póchoz hasonlóan országos szinten meglehetősen ritka – kurta baingot fogtak, nagy egyedszámban. Ez azért lényeges, mert a program folytatásaként 2015-ben tervezik ezen halfaj betelepítését a Szadai Mintaterület tavaiba.
-Július közepén halászati bemutatót szervezett a Tavirózsa Egyesület a Szadai Mintaterületen, melynek során az érdeklődő térségi lakosok, illetve családok megismerhették az Illés-tavak élővilágát, és a ritka lápi halakat.
A Szadai Mintaterület vizeiben az elmúlt években sikeresen megmaradtak és szaporodtak a lápi halak, ezért egy esetleges, eredeti élőhelyen történt – pl. vízszennyezés okozta – halpusztulás esetén innen újratelepíthetők a fajok. A program folytatásaként 2015-ben szlovák-magyar nemzetközi együttműködést tervez a Tavirózsa Egyesület és a SZIE Halgazdálkodási Tanszéke.

Tatár Sándor
programvezető
Tavirózsa Egyesület
www.tavirozsa-egyesulet.hu