Nemzetközi konferencia őshonos növények magjairól

Nagy-Britanniától Kazahsztánig 12 ország mintegy 60 szakembere vesz részt azon a nemzetközi konferencián, melyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete szervez Vácrátóton. A február 24-én kezdődő, kétnapos rendezvény célja, hogy a külföldi magbanki tevékenységben élen járó intézmények szakemberei megosszák tapasztalataikat a Pannon Magbank további fejlesztése és hazánk határain túlra történő kiterjesztése érdekében.

A Pannon Magbank projektet 2010-ben azért indították el a LIFE+ program és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, hogy a pannon biogeográfiai régió őshonos növényfajainak legalább felét megőrizzük mag formájában az utókor számára. Ezáltal a pontosan dokumentált és ellenőrzött körülmények között tartott „maggyűjteményből” pl. egy természeti katasztrófa hatására élőhelyükről eltűnő fajokat tudunk pótolni, visszatelepíteni.

A Pannon Magbank azonban nem csak egy statikus gyűjtemény: kutatási alapanyagul szolgálhat az eredeti élőhely zavarása nélkül, emellett az élőhelyen történő természetvédelem kiegészítéseként az élőhelyen kívüli védelmet mint biztonsági tároló szolgálja. Olyan magminták gyűjtése a cél, amelyek reprezentálják a pannon biogeográfiai régió növényvilágát, és őrzik a később felfedezésre váró kultúrfajok vad őseit.

A projekt vezetője a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, partnerei az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a konferenciának is helyet adó MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet. Ez utóbbi intézmény feladatai közé tartozik többek között a gyűjtés megszervezése és lebonyolítása, valamint a duplikátumok tárolása.